US (ultrasunet)
Efectele ultrasunetelor se manifestă prin îmbunătățirea fluxului sangvin pot fi folosite in reducerea edemului local și a proceselor inflamatorii cronice, precum și, conform unor studii recente, pentru a promova o mai buna vindecare a fracturilor osoase. Intensitatea ultrasunetelor poate fi ajustată în funcție de efectul dorit. O intensitate marită se folosește, de obicei, in cazurile în care scopul este vindecarea cicatricilor tisulare.
De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a obtine efectul de fonoforeza. Aceasta reprezintă o metodă non-invazivă de administrare a medicamentelor în țesutul subcutanat, reprezentând o metodă îmbunatățită de administrare a medicamentelor, fiind utilă mai ales la pacientii care se tem de injectiile clasice. Cu ajutorul acestei tehnici, energia ultrasonică forțează pătrunderea medicației prin piele. Cortizonul, folosit pentru a reduce inflamația, este una dintre cele mai frecvente substanțe administrate prin această modalitate.
Cele mai frecvente patologii care sunt tratate cu ajutorul ultrasunetelor sunt reprezentate de leziuni de tesuturi moi precum tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice și spasmele musculare. Majoritatea leziunilor musculare și ligamentare pot beneficia de aplicarea de ultrasunete terapeutice.
Crioterapia
Crioterapia se utilizează pentru tratarea diferitelor leziuni articulare sau musculare, primele cazuri in care s-a folosit aceasta metoda de tratament, datând încă din secodul XXVII.
Scopul acesteia este de a:
- diminua creșterea și reproducerea celulară (metabolismul celular),
- de a favoriza supraviețuirea celulară
- de a scădea procesul inflamator
- de a scădea durerea și a combate spasmele, de a promova vasoconstrictia.
Beneficiile crioterapiei:
- Favorizează circulația sangvină;
- Imbunătățirea sistemului imunitar;
- Imbunătățirea stării de energie și a forței;
- Diminuarea stării de oboseală;
- Adjuvant în recuperarea patologiilor sportive;
- Metoda eficientă de scădere a durerii;
- Scade timpul necesar recuperării;
- Sporește concentrarea;
- Combaterea insomniei și un somn mai bun;
- Starea generala de bine.
Shockwave
Terapia cu unde de soc acustice (Shockwave therapy) este o metodă revoluționară de tratament în medicina modernă care utilizează undele acustice în tratarea diverselor patologii ale sistemului musculo-scheletal. În ultimii 20 de ani, terapia cu unde de soc a fost aplicată cu succes în multe domenii medicale precum ortopedie, medicină sportivă, urologie, cosmetologie, chirurgie și cardiologie.
Principalele efecte constau în atenuarea rapidă a durerii și restaurarea mobilității articulare, efecte obținute în condițiile îmbunătățirii proceselor metabolice din țesuturi. La aceste efecte se adaugă și avantajul unei abordări nechirurgicale, care nu presupune utilizarea analgezicelor. Luate împreună, toate aceste aspecte fac ca terapia cu unde șoc să fie o terapie ideală atât de accelerare a vindecării, cât și de tratare a simptomelor de durere acută sau cronică.
Față de terapiile convenționale, pacienții tratați prin Shockwave Therapy se bucură de următoarele avantaje:
- durata scurtă a tratamentului
- scăderea durerii și creșterea mobilității
- îmbunatățirea circulației sangelui la nivelul mușchilor și tendoanelor
- dizolvarea broblastilor calcici
- îmbunatățirea metabolismului și microcirculației
- reducerea tensiunii țesutului
- efectul analgezic
Deep Oscilation
DEEP OSCILLATION este o metodă de tratament unică şi brevetată. Structura sa specială vă permite să creați oscilații eficiente din punct de vedere biologic în țesuturile supuse tratamentului prin folosirea forței de atracție electrostatică şi a frecării. Spre deosebire de alte tratamente, aceste oscilații plăcute au efecte de intensitate agreabilă, dar care acționează în profunzime asupra tuturor tipurilor de țesuturi (cutanat, conjunctiv, adipos subcutanat, mușchi, vase de sânge şi vase limfatice).
Avantajele terapiei cu DEEP OSCILLATION:
- Tratamentul traumelor acute pre operator şi post operator;
- Se poate aplica şi în cazul stărilor extrem de dureroase, deoarece efectul terapeutic poate fi obţinut şi prin atingeri uşoare. Astfel se pot trata prin terapie fizică afecţiuni la care alte metode ar fi contraindicate, ca de ex. traumatisme cranio-cervicale în flexie, extensie sau combinate, fracturile, rupturile musculare, etc;
- Profilaxia eficientă a trombozei în cazurile de inactivitate sau funcţionare defectuoasă a pompei musculare;
- Scurtarea perioadei de convalescenţă;
- Foarte eficient în post-tratamentul carcinomului, simultan cu terapia prin radiaţii;
- Tratamentul eficient al edemelor (accelerarea fluxului limfatic);
- Tratamentul tuturor tipurilor de leziuni în sport (acute, subacute, cronice) precum şi a durerilor după eforturile musculare;
- Mobilizare eficienta a secretiilor în afecţiunile tractului respirator;
- Terapie de relaxare plăcută cu scop de regenerare şi calmare;
- Utilizarea pe zone cu răni deschise (prin acoperire cu folie sterilă) de ex în cazul vindecării persecundam, ulcus cruris, escare de decubit, opăriri şi arsuri;
- Regenerare mai rapidă după intervenţii chirurgicale, dureri musculare, întinderi, leziuni traumatice, suprasolicitări sau afectiuni neurologice-dureri, edeme, inflamaţii, răni
- Pentru leziunile traumatice şi vătămările cauzate de suprasolicitări, efect antiinflamator şi de reducere a edemelor, stimulează direct automobilizarea în zonele dureroase care au fost calmate, permite o revenire mai rapida la formele active de tratament și antrenament
Efecte Terapeutice:
- Intens analgezic;
- Anti-inflamator;
- Drenaj limfatic;
- Drenaj respirator;
- Stimulează vindecarea rănilor;
- Antifibrotic;
- Îmbunătăţeşte troficitatea;
- Reducerea eritemului;
- Are efect de detoxifiere;
Contraindicații:
- infecții acute;
- inflamații sistemice acute cu participarea germenilor patogeni;
- tuberculoza acută;
- boli venoase acute (tromboze netratate);
- boli maligne netrtatate ;
- erizipel;
- pacienți cu pacemaker cardiac sau alte implanturi electronice;
-
- boli de inima , in special insuficienta cardiaca, edem cardiac decompensat sau aritmiile;
- graviditate;
- hipersensibilitate la camp electrostatic;
- boli infectioase ale pielii.
Terapia prin elongație
Terapia prin elongație este o manevra fizică prin care se urmăreste lărgirea temporară a spațiului dintre vertebre, în scopul degajării discurilor intervertebrale.
Aceasta se aplică cu ajutorul unui program și echipamente specializate care neutralizează forțele de compresiune prin relaxarea musculară, detensionarea ligamentară și mărirea spațiului intervertebral.
Efectele produse de marirea spațiului intervertebral:
- efect de vaccum în interiorul discului ce duce la retracția fragmentului herniat, eliminând compresiunea asupra rădcinii nervoase și diminuând durerea;
- se creeaza o presiune negativă intervertebrală ce atrage nutrienții la nivelul discului grăbind hidratarea și vindecarea acestuia;
- Pentru eficacitate maximă, acest tip de terapie, se asociază cu termoterapie si/sau electroterapie.
Fisiotek
Aparatul pentru recuperare Fisiotek este destinat exercițiilor de recuperare pasivă controlată printr-un microprocesor având programe terapeutice presetate. Acesta permite o mișcare corectă și continuă a membrului superior sau inferior al pacientului permițând ajutarea parametrilor terapeutici, a vitezei și unghiului mișcării. Datele pacientului sunt stocate intr-un card de memorie, iar setarile miscarilor sunt adaptate de terapeut în functie de starea și evoluția pacientului.
Aria recuperării dispune de doua dispozitive Fisiotek unul pentru membrul superior respectiv - umar, cot si articulatiile mainii , iar al doilea pentru mobilizarea articulațiilor membrului inferior- sold, genunchi, glenză.
- Recuperare dupa interventii ale meniscului;
- Recuperare medicala ale fracturilor osoase si pseudoartroza;
- Osteotomie;
- Terapia activa pentru cazurile cu proteza artificiala de sold genunchi, umar etc.;
- Recuperare dupa intervenții artroscopice;
- Recuperare după intervenții chirurgicale asupra articulațiilor enumerate mai sus.
Magnetoterapie (MDF)
Magnetoterapia este o forma de fizioterapie care utilizeaza energia electromagnetica, stimuland regenerarea tesuturilor. Utilizeaza campul magnetic static sau variabil in tratarea unei game largi de afectiuni. Magnetoterapia se bazeaza pe actionarea directa asupra tesuturilor a unui camp magnetic pulsatil – lucreaza la nivelul celulelor, activand producerea enzimelor, transferul metabolic si avand un rol important in functionarea membranei celulare.
Aplicații: osteoporoză, coxartroză, spondilită anchilopoetică, luxatii, fracturi, artrite, artroze, dorsalgie, lombalgie, sciatică, tendinite, proteze articulare, cârcei, tulburări de circulație periferică, flebite, varicoze, arteriopatii, tulburări ale ciclului menstrual, dureri renale, dureri mestruale, inflamații genital, impotent, prostatite, afecțiuni cutanate: acnee, dermatite, dermatoze, ulcerații, eczeme, herpes, zoster, abraziuni, arsuri datorate caldurii, acizilor, substanțelor chimice, cicatrici, riduri faciale, simptome dureroase în general.
Laser punctiform
Terapia cu laser utilizeaza lumina concentrata pentru a favoriza si accelera procesele naturale de vindecare ale organismului.
Laserterapia poate fi aplicată ca metodă de analgezie de sine stătătoare, dar poate fi inclusă şi în scheme complexe de electroterapie pentru a se potenţa reciproc şi a obţine efecte notabile în scurt timp şi cu efecte de lungă durată. Biostimularea cu laser nu are afecte secundare, reduce consumul de medicamente, analgetice de toate tipurile, antiinflamatoare cu efect secundar anagetic, anestezice şi poate fi utilizată chiar şi în afecţiuni maligne.
Efecte:
– efect antiinflamator
– diminuarea durerilor (acute, cronice)
– întărirea sistemului imunitar prin biostimulare nespecifică
– creșterea sintezei proteice
– reducerea edemelor
– stimularea neovascularizatiei și vindecarea plagilor.
– activarea sistemului neouroendocrin
– crestera ATP si a fosforilarii
Indicații: acnee, alopecie, cicatrici cheloide, cicatrici recente, arsuri, dermatite, furunculoza, hematoame, herpes, striuri, epicondilite, bursite, dureri reumatice, arsuri, ulcere varicoase, eczeme, traumatisme, celulita.
Electrostimulare
Reprezintă stimularea musculară cu ajutorul impulsurilor electrice. Electrostimularea a primit o atenție sporită de-a lungul ultimilor ani datorită potențialului de a fi folosită ca o unealtă importantă în creșterea forței musculare în timpul antrenamentelor, ca o modalitate de recuperare eficientă la pacienții imobilizați parțial sau total, precum și drept o metodă de recuperare eficientă la sportivii de performanță. Impulsurile sunt generate de către un dispozitiv electric și sunt transmise cu ajutorul unor electrozi special către mușchii ce se doresc a fi stimulați, provocând astfel contracția acestora.
Electrostimularea poate fi eficientă în următoarele situații:
- Combaterea spasmelor musculare;
- Preventia atrofiei musculare;
- Imbunatatirea circulatiei sangvine locale;
- Reeducarea musculara;
- Stimularea imediat post-operatorie a muschilor gambei pentru a preveni tromboza venoasa;
- Mentinerea unei anverguri complete a miscarilor.
Curent TRABERT
Curentul trabert reprezintă acea formă de curenţi de joasă frecvenţă cu efect predominant analgetic şi hiperemiant.
Este indicat în:
- tratamentul sindroamelor dureroase de etiologie cunoscută;
- afecţiuni degenerative ale coloanei vertebrale (radiculopatii vertebrogene artrozice, spondiloză);
- durerilor musculare, şi bolilor degenerative articulare indiferent de localizare;
- reumatism inflamator cronic (spondilită ankilozantă);
- reumatism abarticular (PSH, epicondilite, etc.);
- este eficient şi în recuperarea stărilor posttraumatice;
- nevralgii;
- tulburări ale circulaţiei periferice.
Contraindicaţii:
- zonele tegumentare lezate ( dermatoze, plăgi, infecţii, etc. );
- uterul gravid;
- aplicare transtoracică sau pe partea anterioară a gâtului;
- prezenţa pacemaker-ului sau a altor stimulatoare electrice;
- tumori maligne;
- implante metalice locale;
- în axilă, ighinal, poplitee;
- fracturi în perioda de consolidare;
- cartilajele de creştere la copii;
- nu se vor executa două sau mai multe proceduri de electroterapie în acelaşi timp.
Curent TENS
TENS (stimularea nervoasa electrica transcutanata) este un curent cu impulsuri dreptunghiulare, emise de aparate mici, cu unul sau doua canale de ieșire, deci beneficiind de unu sau doua circuite, putându-se aplica doi sau patru electrozi pe suprafața de tratat.
TENS (stimularea nervoasa electrică transcutanată) se recomandă în:
- artroze;
- dureri lombare;
- dureri provocate de afectiuni nervoase, precum și in sindromul de durere fantoma;
- dureri din afecțiuni neurologice periferice;
- afecțiuni reumatice;
- stări dureroase posttraumatice;
- nevralgii;
- cicatrici dureroase postoperatorii;
- stări dureroase acute și cronice postoperatorii.
Contraindicații in electroterapie:
- Pacemaker;
- Boli cardiovasculare;
- Implanturi cohleare;
- Implanturi metalice
- Leziuni ale pielii și inflamari;
- Sangerare;
- TBC activ;
- Aplicarea în zona inimii sau a ochilor;
- Menstruatie;
- Scleroza multiplă;
- Sarcină;
- Tumori;
- Sindroame psihopatologice.
Curent Interferențial (CIMF)
Această terapie foloseste doi curenti de frecvență înaltă, care sunt transmiși în acelasi timp prin piele astfel încât căile lor se intersectează și interferă unul cu celălalt. Aceasta interferență simuleaza efectele stimulării cu frecvență joasă. Se administreaza de către fizioterapeut și implică amplasarea pe corp a unor bureti de amortizare care livrează un curent ușor ce va provoca o senzație de ințepături ușoare de ace. Exista patru aplicații clinice în care s-a demonstrat utilitatea terapiei interferentiale:
- Scaderea durerii (similar TENS)
- Stimularea musculara – preventia atrofiei musculare, mentinerea anvergurii miscarilor
- Stimularea fluxului sangvin
- Reducerea edemului local
Indicații curenți interferențiali:
- traumatologie: contuzii, entorse, luxaţii, fracturi, hematoame posttraumatice;
- reumatologie: artrite, artroze, reumatism abarticular (tendinite, bursite, entezite, fibromialgii);
- neurologie: nevralgii, nevrite, pareze, paralizii;
- afecţiuni vasculare: arteriopatii periferice stadiul I – II, varice stadiul I – II;
- ginecologie: anexite, metroanexite nespecifice;
- gastroenerologie: dischinezii biliare, boală ulceroasă, enteropatii funcţionale.
Contraindicații curenți interferențiali:
- pacienţii incapabili să coopereze sau să urmeze instrucţiunile terapeutului;
- pacienţii cu Pacemaker;
- pacienţii care urmează terapie anticoagulantă sau au în istoric embolism pulmonar, sau tromboză venoasă profundă, sau a căror tegument este fragil şi uşor de lezat/cu risc de echimoze (nu se vor trata cu electrozi cu vacuum);
- femeile însărcinate – aplicaţii pe trunchi şi pelvis;
- afecţiuni maligne sau benigne suspecte sau certe;
- condiţii dermatologice: dermatite, leziuni cutanate de continuitate;
- pacienţi cu risc de hemoragie şi cu marcate problem circulatorii;
- infecţii, procese inflamatorii purulente;
- stări febrile;
- implante metalice;
- tuberculoză.
Curent diadinamic (CDD)
Curenţii diadinamici (CDD) sunt curenţi cu impulsuri de joasă frecvenţă, ce se folosesc mai ales pentru controlul durerii, hiperemiei şi îmbunătăţirea metabolismului tisular.
Efectele curentului diadinamic:
- analgezic (creşte pragul de stimulare senzorială)
- stimularea fibrelor musculare (curentul diadinamic stimulează fibrele musculare determinând contracţie musculară)
- vasodilataţie şi hiperemie (eliberarea histaminei în ţesuturi – acelaşi efect poate apărea reflex, în structurile mai profunde)
- trofice
- rezorbtiv (SP şi LP cresc fluxul sangvin în mușchi şi reduc edemul)
- dinamogen (stimularea simţului vibrator care maschează senzaţia de durere – conform teoriei porții de control a durerii)
Acestea sunt determinate de nivelul intensităţii, forma curentului diadinamic şi modalitatea de aplicare a electrozilor, precum şi de particularităţile reacţiei individuale şi a adaptării organismului la curent.
Tipuri de curenti diadinamici
In functie de efectul scontat, acestia se împart in mai multe categorii:
- Puternic analgetic (DF)
- Pentru electrostimularea tesuturilor ligamentare si crestrea tonusului muscular (MF)
- Masaj profound-intens,resorbtiv, analgezic (CP)
- Analgetic,miorelaxant,anticongestiv (PL)
- Gimnastica musculara(RS)