Kinetoterapia profilactică
Kinetoterapia profilactică urmărește menținerea unui nivel funcțional satisfăcător, creșterea nivelului funcțional prin aplicarea unor programe de prevenire sau apariție a complicațiilor în anumite boli cronice.
Care sunt beneficiile kinetoterapiei profilactice:
- Imbunatățește considerabil sănătatea fizică și psihică;
- Crește capacitatea de efort fizic și intelectual;
- Este o procedură absolut naturală și fără efecte secundare;
- Rezultatele sunt rapide și se mențin mult timp;
- Dobândirea și păstrarea unui tonus muscular optim;
- Scăderea în greutate și menținerea greutății ideale;
- Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, respiratorii, reumatice, neurologice, locomotorii;
- Îmbunătățirea reflexelor posturale și atitudinii corporale;
- Îmbunătățirea sensibilității;
- Relaxarea și starea de bine;
- Stimularea secreției de endorfine;
- Îmbunătățirea digestiei;
- Menținerea unei bune coordonări și abilități a mișcărilor;
- Menținerea unei posturi și alinieri corecte.
KINETOTERAPIA INDIVIDUALĂ ȘI DE GRUP
Programele de kinetoterapie sunt special concepute ținând cont de constituția pacientului, vârsta, afecțiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfășoară, stadiul de evoluție a bolii, existența altor afecțiuni. În cadrul programelor de kinetoterapie – gimnastica medicala de recuperare – fiecare pacient beneficiază individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut.
În ședințele de kinetoterapie individuală, terapeutul lucrează în mod individual cu un singur pacient. Aceasta conduce la mult mai multe beneficii asupra programului de tratament decât o ședință de grup unde atenția kinetoterapeutului este distribuită la mai mulți pacienți.
Ședințele de recuperare individuale, oferă terapeutului șansa de a observa în detaliu fiecare gest și mimică a pacientului cu care lucrează, în special atunci când vorbim despre anumite tipuri de mobilizări pasive. Aceste mobilizări necesită toată atenția și concentrarea terapeutului care le efectuează.
Pe de altă parte, terapeutul care efectuează ședința individuală de kinetoterapie, se dedică în totalitate pacientului cu care lucrează. De cele mai multe ori kinetoterapeutul lucrează simultan cu pacientul pentru a-l face să înțeleagă mai ușor mișcările care trebuie făcute. Astfel pacientul învață corect exercițiile și se obișnuiește mai rapid cu ele, mai ales în cazul în care persoana în cauză este sedentară în viața de zi cu zi.